Visita a l’Hospital General de Vic

19 03 2010

Visita a les instal·lacions radiològiques i el laboratori d’anatomia radiològica pels alumnes de 3r d’ESO.

El dimecres 17 i el dimecres 24 de febrer, els alumnes de 3r d’ESO van visitar les instal·lacions radiològiques i el laboratori d’anatomia patològica de l’Hospital General de Vic.

La visita del dimecres 17 va ser a càrrec de la Doctora M. Josep Cortés i el Doctor responsable d’infermeria Xavier Arumí. En canvi, la visita del dimecres 24 de febrer vas ser a càrrec del Doctor Joan Canalias i el ja citat Doctor Xavier Arumí.  Per la exposició oral ens van preparar una presentació PowerPoint exclusiva per l’ocasió on explicaven breument la seva feina, els tipus d’exploracions radiològiques existents i a més, van incloure alguna imatge d’exploracions, entre altres coses… La presentació va acompanyar les interessants i entenedores explicacions que els professionals van proporcionar, els quals van finalitzar amb una ronda de preguntes on tots els alumnes van poder exposar els seus dubtes i comentaris.

Després d’aquesta rebuda que va tenir lloc a la moderna i acollidora sala d’actes de l’hospital, els alumnes es van dividir en dos grups. Un va començar visitant el laboratori d’anatomia patològica mentre que l’altre va començar visitant les instal·lacions radiològiques.

La visita al laboratori del dimecres 17 va ser a càrrec de la Doctora Josefina Autonell i la Doctora M. José Martinez. La visita del dimecres 24 de febrer va ser a càrrec del Doctor Jose Luis Molinero i la ja nombrada Doctora M. José Martinez. Allà vam tenir l’oportunitat de veure com treballen els professionals i en què consisteix la seva feina. A més, els doctors ens van mostrar una sèrie de teixits extrets de pacients ingressats els quals havien de ser analitzats. Vam poder veure els aparells electrònics dels quals disposa el laboratori i els metges responsables van respondre a qualsevol pregunta. Per acabar, els professionals van preparar unes mostres que vam poder veure gràcies a un microscopi amb quatre oculars.

Vam prosseguir la visita veient les instal·lacions radiològiques. Allà vam poder veure tots els aparells en funcionament i a més, vam tenir l’oportunitat de veure com es digitalitzaven les imatges i com s’analitzaven.

  • El TAC: Vam poder veure unes armilles especials constituïdes de plom les quals impedeixen el pas de la radiació que la maquina del TAC produeix quan està en funcionament. Cal destacar que les armilles eren molt pesades i alhora fràgils.
  • La radiografia convencional: ens van informar que produïa una radiació perjudicial per la salut i que calia minimitzar aquestes proves. Tot i això, ens van dir que era la prova més senzilla d’efectuar i la que dóna més informació inicial. Per tant, és la prova més barata i més bàsica. La sala que conté l’aparell de Raig X, està aïllada a partir de parets formades per formigó i plom; dos materials molt resistents i pesats que eviten que la radiació que produeix la maquina traspassi.
  • La ecografia: Ens van ensenyar com és l’aparell i el vam poder veure en funcionament gracies a una professional que es va oferir. Ens van mostrar com es veien diverses imatges del cos i a més vam poder sentir-les.
  • Ressonància nuclear magnètica: Vam poder sentir que la màquina produeix un soroll molt desagradable i, a més, és molt perillosa a causa que al seu interior conté un gran imant que pot absorbir qualsevol objecte amb propietats magnètiques. Curiosament l’imant sempre esta connectat i en funcionament però es pot desconnectar en cas d’emergència. Ens van confessar que l’aparell val uns 600.000 € més les instal·lacions. És una prova cara.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: