NGP, la nova consola portàtil de Sony

24 03 2011

 

NGP

La batalla en el mercat de les portàtils de la propera generació es presenta més que interessant. Nintendo inaugurarà aquesta nova etapa amb el llançament, el proper 25 de març, de la nova Nintendo 3DS. Lluny de quedar-se enrere, Sony ja ha presentat a la successora de PSP que haurà de veure amb la nova màquina de la Gran N.

El seu nom en clau és NGP (Next Generation Portable). Esperem que després de llegir l’article pugueu tenir una imatge prou clara del que Sony té entre mans. Comencem.

DISSENY

Igual que en el cas de 3DS, Sony ha apostat amb NGP per un disseny continuista respecte a PSP. I és que a primera vista podríem confondre el nou dispositiu amb la PSP actual. Així, l’escaire, els quatre botons de control i els dos botons L i R romanen en el mateix lloc que en PSP. També comptarem amb micròfon i altaveus estèreo, ja presents en PSP. Pel que fa a la mida, també serà molt similar al de la portàtil de Sony: 182 x 18,6 x 83,5 mm. No obstant això, un examen ocular més proper ens fa adonar-nos de petits detalls que fa diferenciar-se a NGP de la seva predecessora.

 

NGP

En primer lloc, la pròpia forma de la consola és sensiblement diferent a la de PSP, amb un disseny més ovalat i arrodonit que a Sony han vingut a denominar Super Oval Desing. En segona lloc, crida l’atenció la presència, llargament esperada del segon estic analògic a la part dreta de la consola. Això farà les delícies dels jugadors més exigents.

Seguint amb el disseny, hi ha molts més detalls que, encara que puguin semblar trivials, ja formen part de la idiosincràsia i esperit de NGP. Així, els botons de Home, Select i Start han canviat de lloc. D’aquesta manera, el botó Home es troba ara a la cantonada inferior esquerra, mentre que els de Select i Start es troben just al costat oposat. Els controls de volum i d’encesa estan ara en la part superior de la consola, amb un suggerent acabat cromat. I la connexió USB es troba ara en la secció inferior de la consola, just al costat oposat de PSP.

Finalment, destacar que la presa de corrent es trobarà a tocar de la presa USB. Com veieu, canvis que, encara que petits, doten d’identitat pròpia a aquesta nova portàtil.

PANTALLA

NGP

La primera gran novetat de NGP és la seva pantalla. I és que la mateixa utilitzarà la tecnologia OLED per oferir-5 “de superfície amb una resolució màxima de 960×544. O el que és el mateix: Alta Definició portàtil. Per si fos poc, aquesta pantalla serà tàctil i amb tecnologia capacitiva. Aquesta tecnologia és molta més fiable, ja que la pantalla respon als impulsos elèctrics emesos pels nostres dits i no a la pressió, tal com ja hem vist en multitud d’altres dispositius tàctils amb tecnologies resistives. Això la fa molt més fiable que la Nintendo DS a nivell de sensibilitat tàctil i també més sensible que la nova 3DS. Sens dubte, una excel lent peça de tecnologia que, de ben segur, ens enlluernarà amb el seu nitidesa i qualitat d’imatge.

HARDWARE

Molts recordareu el riure generalitzada que van provocar les declaracions de Sony en què afirmaven que la nova consola portàtil de Sony tindria una potència equivalent a PlayStation 3. Doncs bé, el temps els ha donat la raó. I és que encara que no es pugui dir amb els números a la mà que NGP i PlayStation 3 siguin equivalents en potència, el cert és que la portàtil es queda molt a prop. De fet, la potència gràfica i de processament de la consola resulta aclaparadora en comparació amb la seva competència i amb la majoria dels dispositius portàtils del mercat. D’aquí la resolució de 960×544 de la qual ja us hem parlat en l’apartat dedicat a la pantalla d’NGP.

 

NGP

Els culpables d’aquesta bèstia en miniatura són les companyies ARM i PowerVR. La primera d’elles és la responsable del processador de la consola, l’ARM Cortex-A9 MPCore, un processador de 4 nuclis amb una velocitat màxima teòrica de fins a 2 Ghz. Per posar-vos en perspectiva, només cal dir que la PSP actual arriba a una velocitat màxima teòrica de 333 Mhz. Per desgràcia, encara no podem comparar NGP amb Nintendo 3DS sobre això ja que la velocitat de freqüència de la seva CPU no s’ha revelat de moment per Nintendo. Com veieu, la nova portàtil de Sony comptarà amb un veritable cor de ferro. Fort i robust, al mateix temps que potent.

Pel que fa a PowerVR, és la companyia responsable de la GPU de NGP anomenada SGX543MP4 +. Les seves característiques també espanten. A més de la resolució de 960×544 de la qual ja us hem parlat en anteriors paràgrafs, aquest dispositiu treballa a una velocitat de 200 MHz i és capaç de gestionar 133 milions de polígons per segon, a més de comptar amb un fillrate de 4 GPixeles per segon. Quatre nuclis també treballen aquí a preu fet per oferir-nos una experiència visual sense precedents en el mercat portàtil. Per si fos poc, l’arquitectura del xip ho fa compatible amb OpenGL 2.0.

L’únic detall que encara ens és desconegut de NGP a nivell de maquinari és la seva memòria RAM, però esperem que Sony desvetlli aquest detall en els propers mesos.

NOVES TECNOLOGIES

A nivell tecnològic, i més enllà del pur maquinari, NGP compta amb suculentes novetats pel que fa a PSP. Començant pel touchpad multitàctil del darrere, tot una novetat i sorpresa per part de Sony. La veritat és que es venia rumorejant la seva inclusió des de fa ja algun temps, però no ha estat fins a la presentació oficial que hem vist corroborats i confirmats aquests rumors. Les seves aplicacions jugables són infinites, i estem segurs que les desenvolupadores faran bon ús d’aquesta addició. També destaca la inclusió de dues cambres: una frontal i una altra posterior. Oblideu dels packs de jocs amb càmera, ja que la NGP vindrà ja amb tot el necessari per poder gaudir de qualsevol joc, sigui del tipus que sigui.

 

NGP

Seguim amb novetats tecnològiques esmentant que la NGP serà sensible al moviment que li imprimeixi al jugador, gràcies a la inclusió d’un giroscopi i un acceleròmetre, ambdós de tres eixos. Tot un encert, sens dubte. I acabem parlant d’un dels detalls que més ha cridat l’atenció: la inclusió d’una brúixola. Ja mai estareu perduts si porteu una NGP sobre. Però bromes a part, encara està per veure quina serà l’aplicació pràctica de la brúixola en els jocs, si és que té alguna. Sigui com sigui, la NGP podrà així treure’ns de més d’un compromís en cas de pèrdua en llocs desconeguts. No sortiu de casa sense.

CONNECTIVITAT

La NGP, com no podia ser d’altra manera, també compta amb novetats a nivell de connectivitat. En primer lloc millora la connexió Wi-Fi de PSP, que era b, mentre que en NGP el rang s’estengui age fins i tot n. Però és que a més també inclou Bluetooth 2.1, eliminant la connexió infraroja de PSP, i connexió 3G. Aquesta última no estarà present en tots els models de NGP, ja que podrem adquirir la consola sense 3G, en el cas que no la necessitem.

 

NGP

Quant al programari, NGP inclourà una novetat anomenada Near. Així, aquesta funció ens permetrà buscar a amics o gent propera a la nostra zona, per a muntar partides online, retarles a jugar contra nosaltres, o visualitzar diversos rànquings de jocs i jugadors de la nostra zona. Així podem jugar contra una persona que està al metro, mentre nosaltres estem en un taxi proper.

LIVE ÀREA

NGP

NGP diu adéu a un dels senyals d’identitat de la família PlayStation: la XMB o XrossMediaBar. Així, el menú de la consola serà radicalment diferent al de PlayStation 3 i PSP, i farà un ús extensiu de les capacitats tàctils de la consola. El nom d’aquest nou menú interactiu és Live Àrea i no només farà ús de les esmentades capacitats tàctils, sinó que també ens permetrà accedir, via PlayStation Network, a la informació dels jocs que tinguin directament dels desenvolupadors. Però a més, podrem veure a tots els amics que estiguin connectats en aquell moment, podrem veure a quin joc estan jugant i, evidentment, podrem xerrar amb ells.

ALTRES CONSIDERACIONS

Bàsicament, les línies mestres de la consola ja estan plenament descrites. Però hi ha altres consideracions en les quals no hem aprofundit pel fet que la informació encara és molt escassa. Així per exemple, la consola farà ús d’un nou format d’emmagatzematge per als jocs basat en memòria flash, a qui Sony ha denominat com NVG Card. No obstant, els detalls tècnics són pràcticament nuls, de manera que només podem treure una cosa en clar: adéu a l’UMD.

En quan a la durada de la bateria, s’especula amb una durada mitjana d’unes 4 o 5 hores, però Sony no ho ha confirmat. Tampoc coneixem el preu definitiu de la consola, encara que sabem que el seu llançament no serà mundial. En aquest aspecte, cal destacar que una recent filtració sense confirmar afirma que la consola es posarà a la venda el proper 1 de gener del 2012 un preu estimat de 299 $ / €. Finalment, la consola serà retrocompatible en el sentit que molts dels jocs de PSP seran posats a disposició dels usuaris mitjançant descàrrega digital via PlayStation Store. S’especula, això sí, amb que alguns jocs de PSP seran reeditats en format NVG Card amb gràfics millorats i altres aplicacions extra.

JOCS

I deixem per al final d’aquest article aquest element que fa que una consola, a l’hora de la veritat, valgui la pena: els seus jocs. I en aquest aspecte, sembla que NGP comptarà amb un bon assortiment de jocs que faran que la consola brilli amb el seu màxim esplendor. Així, ja sabem que la consola de Sony comptarà amb el seu propi Uncharted, així com amb un nou Call of Duty. Tampoc faltarà Resistance, com no podia ser d’altra manera.

 

NGP

NGP diu adéu a un dels senyals d’identitat de la família PlayStation: la XMB o XrossMediaBar. Així, el menú de la consola serà radicalment diferent al de PlayStation 3 i PSP, i farà un ús extensiu de les capacitats tàctils de la consola. El nom d’espera si us sembla poc, afegir-li noves entregues de LittleBigPlanet, Killzone, Wipeout o Dynasty Warriors i us adonareu que NGP disposarà d’un catàleg a l’altura. Destacar que Hideo Kojima ha assegurat que ja treballa en el seu propi projecte per NGP, encara que no hi ha detalls sobre això, i també que la desenvolupadora Rebellion Entertainment ha reconegut públicament el seu interès per treballar amb la nova portàtil de Sony.

I encara que no és estrictament un joc, no volem deixar de parlar de PlayStation Suite, una plataforma de desenvolupament i publicació de jocs, en la qual els desenvolupadors podran donar regna la seva creativitat per a dispositius Android, ja siguin smartphones o tablets. A més, per oferir un major suport i caràcter a aquest PlayStation Suite, Sony llançarà una PlayStation Store mitjançant la qual els usuaris podran adquirir el contingut que publiquin els desenvolupadors. A més, per assegurar la qualitat de tot el publicat, han creat l’anomenat “PlayStation Certified”, un certificat de qualitat que hauran de passar tots els jocs per a ser publicats.

CONCLUSIONS

Encara no tenim data definitiva de llançament per NGP, encara que es parla de finals d’aquest mateix any. Però està clar que les expectatives són enormes, ja que Sony ha presentat un producte, a priori, rodó. A nivell de potència, la consola està a anys llum de la seva competència. Implementa novetats demandades pels usuaris, com el segon estic analògic, i unes capacitats tàctils molt superiors a les de DS o 3DS. Elements com el 3G, la sensibilitat al moviment, brúixola o Bluetooth posen la guinda a una màquina que de ben segur plantarà cara a 3DS i amb el cap ben alt. La batalla està servida.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: